2651403340

Σπόροι Chia για το σώμα

Healthy breakfast

Οι σπόροι τσία ή κία(chia), προέρχονται συνήθως από τη Σάλβια την ισπανική της οικογένειας των Χειλανθών. Άλλα φυτά που αναφέρονται ως “chia”, περιλαμβάνουν το “χρυσό τσία” και το ανθοφόρο ποώδες, πολυετές, το οποίο σπάνια καλλιεργείται και δεν χρησιμοποιούνται οι σπόροι του. Οι σπόροι της Salvia columbariae χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς και ως τρόφιμο.

Οι σπόροι κία (chia) είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Η ενέργεια που παράγεται από αυτούς τους σπόρους, διαρκεί περισσότερο, επιτρέποντας έτσι να εκτελούνται εργασίες ημέρα με την ημέρα, χωρίς κόπωση και άγχος.


Μπορούν επίσης με την τακτική κατανάλωση να παρέχουν κάποιον με ζωτικότητα και αντοχή. Έτσι, τα άτομα με σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής μπορούν να επωφεληθούν από αυτούς τους σπόρους.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στους σπόρους τσία (chia) βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι καλά για το σώμα, καθώς και την καρδιά. Είναι επίσης μια από τις υψηλότερες φυτικές πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.


Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι επίσης απαραίτητα για την καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ κλπ.
Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο στους σπόρους κία (chia), βοηθά στην δημιουργία μυών και στην ενίσχυση των οστών και ως εκ τούτου στη δημιουργία καλής σωματικής διάπλασης, αν συνδυαστεί με τακτική σωματική άσκηση.


Τα αντιοξειδωτικά, μαζί με τα μέταλλα και τις βιταμίνες, βελτιώνουν και διατηρούν νεανικά την κατάσταση των μαλλιών και του δέρματος, κάνοντας κάποιον να δείχνει νεότερος.
Μόλις μουλιάσουν στο νερό, οι σπόροι μπορούν να είναι επωφελείς σε εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, καθώς οι διαλυτές ίνες στους σπόρους κία (chia), προκαλούν το αίσθημα της πληρότητας γρηγορότερα και έτσι τον έλεγχο της υπερβολικής πρόσληψης τροφής και της επιθυμίας για λιπαρά τρόφιμα.